Logo for Digitale.dk - Udvikling af apps og hjemmesider

Hvad betyder backend?

Hvad er en backend og hvorfor skal man bruge sådan en?

Udgivet cirka 2 år siden

En hjemmeside eller en app hvor en bruger af produktet kan enten rette, redigere eller slette noget indhold, har næsten altid en form for backend - et bagvedliggende system - involveret.

Backend er nemlig netop det, et bagvedliggende system, der ligger bagved frontenden og håndtere blandt andet det tunge data styring. Det kan være at læse fra en database, og sende de til frontenden(Der er en hjemmeside eller en app), eller det at rette og slette indhold i databasen.

Backend involverer ofte et API (red: Application Programming Interface) der står for kontakten med frontenden, og så en masse underliggende systemer og opsætninger der kan sørge for der er en database, et sted at billederne bliver uploadet, hvordan krypteringen fungerer og hvordan hele authorisations-delen hænger sammen.

APIer kan blive kodet i alt fra PHP til JavaScript og C++, og vil ligge på en server et sted der er forbundet til internettet. Der findes en masse frameworks til at bygge APIer i, så man nemt, sikkert og hurtigt kan opbygge sådanne systemer. Nogle af de mest anvendte er Express.js, Laravel og Ruby on Rails.

Til databaser er de mest anvendte MySQL og Postgres, og til filhåndtering kan alt fra SFTP til S3 benyttes.

Fang mig her ✌️

Jeg er en freelance app- og webudvikler med speciale i Headless Shopify der kan hjælpe dig med at få realiseret din nye e-commerce løsning.Du kan fange mig på tommy@digitale.dk eller connect med mig på LinkedIn.
Connect med mig på LinkedIn
Tommy Jepsen Digitale.dk